5 redenen waarom ik zo graag fiets

Onlangs vertelde mijn collega me hoe tof ze het vond om mij na de werkdag te zien vertrekken: op mijn fiets, met mijn koptelefoon, zonnebril op mijn neus indien nodig, los haar indien goesting, chillax’-modus aan. De onbezorgdheid droop zo van mijn gezicht, zei ze.

Nu, onbezorgd ben ik helaas niet, maar ik geniet wel enorm van de kleine dingen. Zeker nu de vrije momenten veel schaarser zijn geworden in vergelijking met het schone, vrije 2013. En fietsen is zo een van die kleine dingen.


foto van Jos Verhoogen

Maar waarom fiets ik nu zo graag?

 1. Omdat ik er schone(re) benen van krijg. Zonder al te veel moeite. En allez, als ik meer moeite doe, krijg ik gewoon nog sneller stevigere benen. Ha!
 2. Omdat fietsen zo zalig goedkoop is en ik daardoor meer budget heb voor stofjes, boeken, plezier en chocolade!
 3. Ik hou van snelheid. Met een fiets kan ik snel fietsen zonder boetes in de bus te vinden. Dus: ook alweer goed voor het budget voor stofjes, boeken, plezier en chocolade, maar ook voor de benen, jochei!
 4. Dankzij de traagheid zie je veel meer. Meestal fijne dingen, soms ook platgereden padden, vogels en katten. Maar toch, vensterbankzonnende katjes, kwetterende vogeltjes, kindjes vol verhalen aan de hand van mama of papa, zo’n kleine fijne dingetjes, mijn hart huppelt daarvan bij wijlen.
 5. Op koudere weekavonden fiets ik enorm graag, als de meeste mensen hun patatjes gegeten hebben en voor de tv zitten, als er weinig verkeer is, als de straat van mij alleen is. Dan kan ik immers gemakkelijker en veiliger snel fietsen. Dan hangt de lucht ook niet vol stofjes die mijn gezondheid beschadigen. Dan voelt het soms alsof ik op wolkjes fiets. Dan kan ik luidkeels meekwelen met gelijk wie in mijn oren aan het zingen is.

En nu: fietsselfies! (oftewel: smartphone-foto’s die ik in de afgelopen maanden op Instagram zwierde, om mijn liefde voor de fiets te delen)

Volgend bericht
Vorig bericht

19 reacties op “5 redenen waarom ik zo graag fiets

 1. Helemaal mee eens. Alleen geniet ik van het ochtendfietsen, zo rond half zes, en kan ik genieten van de wereld die wakker wordt. Soms nog in het donker , zodat je overal lichtjes ziet van andere al wakkere mensen, soms met zonsopgang, velden vol mist, en in deze tijd van het jaar genietend van kwetterende vogeltjes en de stilte van iedereen die nog slaapt.

 2. Daarom ga ik zo graag te voet! Je ziet meer, ruikt meer, voelt de zon of de wind beter, groet iedere 'tegenligger', …
  Maar als ik je bericht lees, wil ik ook wel meer op de fiets!

 3. Ik word blij van dit berichtje, alleen toch oppassen met die hoofdtelefoon. Je hoort dan ook niks in het verkeer. Mijn dochter werd aangereden met oortjes in haar oren. Misschien had ze 't kunnen voorkomen, maar zeker weten we dat niet.

  1. Oh, wees gerust, ik hoor even veel als iemand die met (niet-luidruchtige) kinderen of zachte muziek in de auto zit. Alleen chauffeurs zonder lawaai in de auto én met open ramen horen meer dan ik 🙂

 4. 😉
  Nog een pluspuntje: Al je opgehoopte 'stress' van het werk laat je zo uit jou waaien … en je moet niet na alle hectiek van de dag nog gehaast in je auto springen om nog 'snel' even naar de fitness te rijden 😉

 5. *Droom* Dezelfde dingen, maar ik vergeet vaak het vast te leggen met de slimmefairyfoon :p
  Binnenkort es samen een schoon tochtje doen? 🙂
  Ik kan daar trouwens nog aan toevoegen voor mezelf dan: beseffen dat je op eigen krachten in het drukke Bxl en teruggeraakt zijt 🙂

 6. Geweldig!! Ik leer mijzelf nu zonder handen rijden, ook tof! En in den donkere rijden! En door bospaadjes rijden die niet voor een fiets gemaakt zijn. En een fiets kunt ge schoon pimpen met bloemen enzo!
  En zingen en fluiten op de fiets is ook tof!

 7. Leuk zeg ! Ik ben aan het overwegen om vanaf september met de fiets naar het werk te gaan. Beter voor mezelf ( schoner lijf en conditie), beter voor mijn budget, beter voor het milieu. Maar heb dan wel elke dag 44 km te fietsen, 22 heen en 22 terug. Maar jouw enthousiasme helpt mij overtuigen het toch te doen.

  1. Els,
   Naar waar moet je?
   Ik doe regelmatig traject Aals-Brussel, da's 33 enkel, en als ik het kan, kan iedereen met wat goeie wil he ;o)
   Succes, You can do it!

Reageer