30 voor 30 (ja, nog een lijstje)

Geïnspireerd door de Life List van Kathleen begon ik op 18 december 2010 met het opstellen van een lijstje “doelen en projecten”. Dat lijstje werd nog eens bijgewerkt op 6 maart 2011 en een jaar later in het kader van de #wijvenweek – Dromendag nog eens bovengehaald. Het lijstje was kort. Bijna zielig, als mijn doelen en projecten in het leven / in de komende jaren zich tot de lengte van het lijstje zouden beperken. Een paar weken geleden dacht ik: allez hop, maak daar nu eindelijk eens werk van!

Zo, dat was in het kort de ontstaansgeschiedenis van mijn 30 voor 30 lijstje: 30 dingen die ik wil doen voor ik 30 word.

 1. cursus / workshops fotografie volgen (?)
 2. cursus copywriter volgen (Syntra)
 3. cursus webmaster volgen (Syntra)
 4. andere lijstjes afwerken (Allemaal rokjes-project, jaarlijkse crea-lijstjes zoals 12 in 12, …)
 5. nog een paar tattoos laten zetten
 6. een Go Pass kopen en 5 uitstapjes daarmee doen: bijvoorbeeld naar Antwerpen, naar Brugge, naar Limburg, naar de Ardennen, naar ? (voor 26!)
 7. in Nederland gaan fietsen
 8. naar Duitsland gaan (Berlijn?, Zwarte Woud?, Keulen?, elders?)
 9. huis kopen en renoveren / huis bouwen (maar waarschijnlijk het eerste)
 10. label ontwerpen (la merlette blanche)
 11. zelfstandige in bijberoep worden
 12. workshops geven
 13. de perfecte fiets kopen (van zodra we een veilige en volledig tegen het weer beschutte stalling hebben)
 14. naar een paar musea gaan voor 1 euro (1euromuseum.be) (voor 26!)
 15. vegan kook- en bakboek voor beginners schrijven
 16. kooikippen adopteren (op voorwaarde dat ze over genoeg gras zullen kunnen beschikken)
 17. kleedjes en lange broeken voor mezelf maken o.b.v. ‘echte’ patronen
 18. hemden voor Stefan naaien
 19. twee boeken naar het Frans vertalen
 20. seitan leren maken (indien geslaagd: via LETS aanbieden)
 21. handwerkclubje organiseren (bij mij thuis)
 22. eco verzorgingsproducten maken en verletsen/verkopen/weggeven
 23. nog eens paardrijden (liefst meerdere keren)
 24. de mooiste trui voor mezelf breien
 25. alvast met make-up leren omgaan voor wanneer de oude doos in mij bovenkomt na de 30
 26. een serre maken / kopen (voor tomaten! en paprika! en nog vanalles!)
 27. een eReader aanschaffen (nu ja, da’s nog altijd een twijfelgeval)
 28. vlot 10 km kunnen lopen (+ goeie loopschoenen kopen!)
 29. opnieuw wat meer gitaar spelen
 30. oh, kan dat (nog), schoenen leren maken?

Iemand die zich geroepen voelt om mijn persoonlijke cheerleader te worden?

Volgend bericht
Vorig bericht

32 reacties op “30 voor 30 (ja, nog een lijstje)

 1. Wat een mooie doelen. Ik hoop dat je er zoveel mogelijk van kan realiseren, voor of na je dertigste, want uiteindelijk is dat ook maar een getal 🙂 Ik kijk alvast uit naar je vegan kookboek!!!

 2. Go go go, hup hup hup! Amai, ook veel dingen die op diverse van mijn lijstjes staan. Alleen niet voor mijn 30, want dat is binnen een paar maanden al. Zelf mijn verzorgings- en kuisproducten maken, ben ik ook aan’t proberen, plezant hé! Maar make-up opdoen zal ik ook na mijn 30e niet vaak doen denkik, behalve rode nageltjes, telt dat ook? En over die e-reader zijn wij hier ook al een jaar of 3 aan’t twijfelen. Dus ik wacht op iemand die mij via een enorm uitgebreide en gedetailleerde review van alle mogelijk verkrijgbare soorten (hint hint!) over de streep trekt (of mij ervan overtuigt dat ik het toch niet nodig heb :)).

  1. Oké, misschien is dat van die make-up iets voor na de 40. Het hangt er allemaal van af hoe goed ik bewaard blijf. En 'leren omgaan met' is nog niet gelijk aan 'dagelijks tijd verspillen met mijn gezicht verven' … 😉

   En moh gij, rode nageltjes! 🙂

 3. Toi toi toi, gij kunt dat!!! Ik zit u hier vanop mijn lui gat nu al te supporteren! En hé, als ge naar Antwerpen komt eis ik wel een minimeeting hoor 🙂 Enneuuuh, nóg een paar tattoos? Hebt gij er dan al, dat wist ik niet?!

 4. Wauw, super tof, wat een mooie ambities! Daarmee vergeleken stellen mijn lijstjes niks voor 😉 Ik ben 31 en met 2 rondlopende kindjes hier in huis en nog eentje op komst zal ik eens een lijstje maken tegen mijn 40ste 😉 Da's realistisch 😉
  Punt 1 wil ik ook eens doen.
  In Duitsland wil ik Berlijn ook eens zien. De Rijn- en Moezel-streek kan ik je alvast aanraden.

 5. Ik begin stilaan ook te twijfelen om een eReader aan te schaffen. Dat is toch een hele aanpassing eigenlijk hé, van een gedrukt boek naar een klein machien 🙂 ik heb maar bang dat ik dat niet gewoon ga kunnen worden.

 6. Leuke doelen! Ik volg een cursus digitale fotografie bij het PVCO in Zottegem. Vanuit Aalst is dat dus niet zo ver. Je kan hem ook in ninove en oudenaarde volgen. Het is wel een opleiding van vijf jaar. Maar heel interessant!

  Groetjes,
  Evi

 7. Leuke lijst! 'k Ben onlangs ook met ééntje begonnen, maar zo ver ben ik nog niet geraakt. Dat vegan boek staat er ook ergens tussen :-).
  Fotografie heb ik gevolgd aan het CVO Kisp. Héél tevreden van! Als je eens een privé-lesje wil, laat maar horen!
  Enneuh: die make-up, dat is nergens voor nodig 🙂

 8. Ik help u met 56, 29 & 30:
  – Koop uzelve een go pass en kom hier mee koken de 1e november!
  – Ik heb hier twee gitaarexemplaren liggen: ge moogt er op spelen en ondertussen de aanwezige kinders entertainen.
  – Als je wil, mag je helpen bij het botten, leer en tec7 experiment! (en anders: vroeger was er in St Niklaas een opleiding voor schoenen, maar ik weet niet of dat nu nog is)

 9. Ah, super! Ik heb hier ergens ook nog een boekje met zo'n lijstje in rondslingeren. Misschien moet ik dat ook eens online zwieren.
  Btw, morgen heb ik een dagje vrij! Jeej aan schoolwerk op tijd afkrijgen. Dus dan werk ik mijn artikel af en mail ik het u!

  En, ja, schoenen maken! Zouden er geen workshops van bestaan? :p Ik heb trouwens start to run op mijn ipod (en computer, ergens) staan. Als je het wilt hebben… Het is best handig!

 10. Cool ;o) ik wil zeker helpen! En die 10 km lopen we dan samen he! ;o)
  en inderdaad, ik herken er ook een paar, You can do it!
  Zet me alvast op een aantal bestellijsten (rokjes, boekjes en feestjes ;o)

 11. over uw opmerking over boeken
  ik wil ook dat ze lezen, en veel liefst
  maar ik haat het zelf om een boek te moeten lezen dat ik zelf niet gekozen heb, dat wil ik wel proberen, maar als het mij niet ligt, dan is het een echte marteling om het uit te krijgen
  dus da's een moeilijke !

 12. Hele leuke doelen. Ik werk ook steeds met een doelenlijst. Spijtig dat er weinig sociaal gericht op staat zoals bloed geven, of orgaandonatie.

 13. O, veel zaken van jouw lijstje zou ik ook wel willen doen!
  En onze leeslijstjes lijken ook tamelijk overeen te komen.
  Hoewel die Garp me wel enkele honderden pagina's kostte voo ik er echt in mee was :).

 14. We treinden vorig jaar door Duitsland, echt de moeite. Ons einddoel was de Heimatstreek (van die televisiereeks), en we passeerden in oa. in Freiburg, Munchen en Berlijn. Mail maar als je ooit aan het plannen slaat!

 15. voor 21 wil ik afkomen en nummer 8 is mijn favoriete vakantieland – als ge tips nodig hebt laat maar weten, ik begin mijne weg daar wel te kennen en nummer 1 zou bij mij ook behoorlijk hoog genoteerd staan op mijn lijstje! Succes, we zullen u er af en toe aan helpen herinneren!

Reageer