30 voor 30 update: de voorlaatste

Vorige week vierde ik mijn 29e verjaardag. Sober en stillekes, met een tête-à-tête met Stefan in restaurant Avalon (check mijn Instagramprofiel voor foto’s!). Een groter feestje, dat stel ik uit tot de zomer. Met die verandering van leeftijd dacht ik ook dat het lang geleden was dat ik hier nog geschreven had over mijn 30 voor 30-lijstje. Nochtans kijk ik er regelmatig naar. Tijd voor een voorlaatste 30 voor 30 update!

Oh ja, ik heb mijn 30 voor 30-lijstje opgesteld in oktober 2012, toen ik 24,5 was. In die jaren zijn heel wat dingen anders gelopen dan gepland / verwacht. Dus ehm, ja, dat heeft nogal gevolgen gehad voor de haalbaarheid van sommige puntjes. Niet erg, hoor. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Gelukkig maar. Het zou wellicht maar saai zijn als alles liep zoals we gedacht hadden, nee?

30 voor 30 update

Wat heb ik gedaan?

21. handwerkclubje organiseren (bij mij thuis)

Dit ga ik maar al schrappen. Wat ik eigenlijk concreet bedoelde met dit puntje, weet ik al niet meer. Maar als ik bedoelde: vriendinnen uitnodigen om samen iets te maken, dan is dat gelukt. Niet echt een clubje, met een vast schema of zo, maar ahum, goed genoeg.

23. nog eens paardrijden (liefst meerdere keren)

Die ‘liefst meerdere keren’, dat zal wellicht niet meer lukken, maar één keer kwam het er wel van, afgelopen zomer. Ik geniet nog altijd na.

Waarmee ben ik bezig?

3. cursus webmaster bedrijfsbeheer volgen (Syntra) 

Toen ik er een tijdje geleden nog eens naar zocht, ontdekte ik dat de opleiding webmaster niet meer bestond. Oeps! Iets gelijkaardigs dat me interesseerde vond ik niet meteen. Maar ik begon intussen wel met bedrijfsbeheer, een opleiding die ook op mijn want-to-do-lijstje stond. Dus ja, aanpassing van het puntje. Dat mag, want het is mijn lijstje.

11. zelfstandige in bijberoep worden

Dat bijberoep begint vorm te krijgen. Zo ongeveer. Stilletjesaan. No pressure. Zie ook puntje 3.

Wat zeker niet meer lukt / wat ik niet meer per se wil doen

1. cursus / workshops fotografie volgen (?)

Ik had een lijstje opgesteld van opleidingen die ik nog wilde volgen. In september 2014 zou ik starten met de volgende op het lijstje, nadat ik in juni 2014 mijn diplomaatje copywriter had gekregen. Maar ik vond niet meteen wat ik zocht, en achteraf was ik ook blij dat ik geen extra hooi op mijn vork had gelegd. De bouw zorgde al voor genoeg hooi, met af en toe wat shit ertussen, ziet ge.

19. twee boeken naar het Frans vertalen

What was I thinking? Dat ik zo tussen job en hobby’s en sociaal leven door twee boeken zou vertalen? Onnozele trien!

29. opnieuw wat meer gitaar spelen

Ik weet niet eens waar mijn gitaar op dit moment is. Een paar keer verhuizen op korte tijd, het heeft impact op je bezittingen en hun whereabouts.

30. oh, kan dat (nog), schoenen leren maken?

Ik schreef me eens in voor een workshop, maar hij was zo snel volzet dat ik er niet meer bij kon. Verder geen nieuws of vooruitgang voor dit puntje, en ik vermoed dat het ook niet meer zal lukken voor mijn dertigste.

Een magere 30 voor 30 update, ik weet het. Puntje 9 van dit lijstje vrat veel meer tijd dan verwacht, oeps. Momenteel staat de teller op 12 doorstreepte puntjes, 7 puntjes waarmee ik bezig ben, 5 puntjes die ik nog hoop te kunnen doorstrepen en 6 puntjes die ik als mislukt beschouw. Dit lijstje zal, net als de afgelopen drie jaar, geen prioriteit krijgen de komende tijd. Dus wellicht wordt de volgende update even mager. Maar tegen dan wonen we wél in ons huis, heb ik nog een diplomaatje op zak én ben ik bijberoeper. Booyah! (ja, nu al)
Volgend bericht
Vorig bericht

10 reacties op “30 voor 30 update: de voorlaatste

 1. Het leven valt inderdaad niet te voorspellen en maar goed ook. Zo’n lijstje op 5,5 jaar vind ik sowieso al een moeilijke, omdat je zo hard evolueert op een paar jaar tijd. Wel goed dat je nog wat puntjes gaat kunnen schrappen en dat huis, extra diplomaatje en bijberoep in orde gaan komen. Booyah!

 2. Ik zie nog op je lijstje staan: hemden naaien voor Stefan. Make My Pattern heeft een gratis (!) patroon voor een herenhemd, helemaal op maat. Dat was voor mij alleszins het zetje dat ik nodig had om eens een hemd te maken. Maar als het meer iets is van ‘mijn leven is al druk genoeg’ dan zeg ik: your list, your rules ;).

  1. Een zetje heb ik niet echt nodig, ‘t is eerder een kwestie van tijd en andere prioriteiten 🙂 … Ik had al een ander patroontje op het oog, maar ik check meteen eens Make My Pattern!

 3. Toch wel goed bezig! Het is ook ergens wel normaal dat sommige puntjes wegvallen, of niet meer haalbaar of relevant zijn, omdat je zelf ook verandert. Op mijn 24,5 had ik ook andere prioriteiten dan nu.
  En voor nu onthou ik dat groter feestje in de zomer 😉

 4. Vind dat je jezelf eigenlijk tekort doet als je zegt dat het mager is. Ik vind dat je heel veel voor elkaar krijgt. Go you!! De meeste mensen stellen zo een lijst op, doen twee dingen en vergeten hem dan weer, terwijl jij er nog steeds mee bezig bent 🙂

  Trouwens, dingen kwijtraken tijdens verhuizingen vind ik zó herkenbaar. Ga over een paar weken wederom verhuizen en ben benieuwd wat ik dan allemaal mis 😮

  1. Ha, “De meeste mensen stellen zo een lijst op, doen twee dingen en vergeten hem dan weer, terwijl jij er nog steeds mee bezig bent”, zo had ik het nog niet bekeken 🙂 Dank je om het even zo te stellen!
   Veel succes met de verhuizing!

 5. “What was I thinking? Dat ik zo tussen job en hobby’s en sociaal leven door twee boeken zou vertalen?”
  Hahaha, vertalen is inderdaad niet te onderschatten he! Heb het op het werk al een paar keer moeten doen (NL-FR, FR-NL en DE-FR) en amai, daar kruipt tijd in! Al hoop ik desondanks dat als je dat nog altijd graag wil doen, dat het ooit wel eens lukt, want het is natuurlijk ook wel heel tof om te doen. Maar dan misschien met één boekje i.p.v. twee boeken 😉

  Hoewel ik vind dat je toch al veel gerealiseerd hebt, zeker omdat het zo’n lange-termijn lijst was, is puntje 9 natuurlijk ook wel zo een schoon puntje aan het worden dat het uiteindelijk niet erg is dat dat zoveel tijd vraagt dat de rest er wat bij inschiet he 🙂 (de echte miserie efkes daargelaten natuurlijk)

Reageer