Een tijdje geleden lag er een eenzame rode biet in de koelkast. Ik dacht, kom, ik zal die triestige knol eens verwerken. In het verleden verwerkte ik nog al groenten in cake (wortelcake, pompoencake, courgettecake), dus waarom niet eens proberen met rode biet? Ik zocht online naar recepten, herinnerde me deze versie, maar uiteindelijk kwam dit recept uit mijn duimen. Vandaag maakte ik de cake nog eens om te testen of het recept wel zeker goed voor publicatie was, en jawel, de cake lukte en smaakte opnieuw. Alsjullieblieft!
Nodig
Droge ingrediënten
- 250 g meel
- 4 el cacaopoeder
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl natriumbicarbonaat
- 1/4 tl zout
Natte ingrediënten
- 150 ml sojamelk + 1 tl appelazijn
- 80 ml olie naar keuze (ik gebruik zonnebloemolie of gesmolten kokosolie)
- 40 ml stroop naar keuze
- 40 ml appeldiksap
Op het einde erbij
- geraspte rode biet (ongeschild ongeveer 250 gram, minder mag, meer lijkt me het lot tarten)
- 75 g pitten/zaden (ik gebruik een mengeling van zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad)
Hoe?
- Meng sojamelk en appelazijn en laat even rusten.
- Rasp de biet.
- Meng de droge ingrediënten.
- Meng de rest van de natte ingrediënten bij de sojamelk.
- Beboter + bebloem je bakvorm (muffinvorm of cakevorm).
- Meng de droge en de natte ingrediënten.
- Meng de rode biet en de zadenmengeling bij het deeg.
- Giet muffinvormpjes of een cakevorm.
- Bak 18′ of 35′ (afhankelijk van gebruikte vorm) op 180°C. Haal uit de oven als je vork droog uit de cake komt.
- Laat voldoende afkoelen voor je erin snijdt.
AMAI, da ziet er echt heeeeeel lekker uit! Alleen: waar vind je appeldiksap?
Ik heb er gevonden bij de Colruyt, bij de babyvoeding 🙂
Spannend recept. Die ga ik ooit eens stiekem maken want man en zoon hebben me te kennen gegeven dat ze geen bieten meer willen 🙁
Wat een combinatie!
Zo hier nooit zijn op gekomen, het proberen waard!!!!
ow wow! Lijkt me heerlijk! Ik ga het proberen met kokosmelk, want eet geen soja. Ik laat weten hoe het smaakt met kokosmelk 🙂
Ik begrijp niet hoe je het doet: dat suikervrij leven. Ik besliste een paar weken geleden om dat ook eens te gaan doen of om op z'n minst geraffineerde suiker en rietsuiker te bannen, maar het zit gewoon OVERAL in! Dus ook geen chips meer, sojamelk, rijstmelk,wijn, geconfijt fruit, … Ahornsiroop is blijkbaar ook geen goede vervanger. Dus op zoek naar een andere, maar op alle vervangers is wel iets aan te merken blijkbaar (en stevia is gewoon afschuwelijk vies) En mijn job is veel te zwaar om alles zelf te beginnen maken. Dus beginnen we niet beter een actie tegen fabrikanten die alles zo vol suiker en zou pompen?
Elle
Hallo Elle,
Eerst en vooral: hier kan je lezen wat dat voor mij inhoudt, suikervrijheid. Kort gezegd komt het erop neer dat ik wel nog suiker eet (bijvoorbeeld bepaalde sojaproducten), maar in zodanig kleine hoeveelheden dat ik wel 'bevrijd' ben van mijn suikergewoontes en 'cravings'. Ik heb ook niet het gevoel dat die minieme hoeveelheden een serieuze impact op mijn gezondheid hebben, dus vind ik deze manier oké voor mij.
Als je het 100% wil bannen, vraagt het inderdaad nog meer moeite. Ook buitenshuis eet ik bijvoorbeeld wel eens meer suiker, omdat het soms niet anders kan (als ik dan ook 100% zonder vlees, zonder vis, zonder zuivel, zonder ei, zonder honing, zonder suiker, … zou eten, zou ik op maar weinig plaatsen kunnen eten …). Maar het is niet zo dat ik dan weer 'herval'.
Het is belangrijk om voor jezelf uit te maken wat haalbaar is op de zeer lange termijn. Ik doe het niet 'omdat het moet', maar omdat ik het wil en het als een (meestal) leuke uitdaging zie. Dat helpt 😉 (want daardoor voel ik me niet überschuldig als ik wél eens wat suiker eet of zo).
Veel succes!
dit klinkt echt té vreemd, maar misschien doe ik toch 'ns een poging met de bieten die hier liggen zieltogen.
Chocola met rode biet… Isdalekker?
De rode biet smaakt niet echt hard door hoor, vind ik 🙂 Probeer het en laat het me weten 😉
Oeii, die moet ik maken! Dankjewel voor het delen van dit recept!
Misschien lees ik erover, maar heb je de biet eerst voorgekookt en dan pas geraspt? Of is het gewoon rauwe biet?
Ik doe het met rauwe rode biet.
Klinkt walgelijk! 🙂
Allez allez, heeft uw mama u nooit geleerd om eerst te proeven en dan pas te oordelen? 😉
ik kan dat appeldiksap maar niet vinden, grrr, ik wil het echt graag uittesten 🙂
Vervang het anders door stroop. Moet lukken, denk ik 😉
Dit lijkt me heel raar maar ik ga dit recept toch opslagen voor als ik nog eens rode biet in huis heb en niet weet wat ik er mee kan doen 😉
Ziet er een heel origineel en lekker receptje uit, moet ik ns uitproberen wanneer ik nog eens een biet in huis haal!