Veggie Express: courgettelasagne

Met de courgettes die terug in het land zijn, dacht ik dat het nog eens tijd was om courgettelasagne te maken. Maar ik vond het recept niet terug op mijn blog. Bleek dat ik het ooit, op 23 juli 2013 om precies te zijn*, had gedeeld op een andere blog. Intussen is die blog offline, dus dacht ik: “ik copy-paste hier algauw eens dat hele recept”. De foto is ook een van vier jaar geleden en ik dacht hem eerst niet te publiceren, want hoe zot vettig is die lasagne wel niet, joh?! Maar toen dacht ik ook: niets mis met wat extra vet. Plus: als ik wacht tot ik een minder vettige foto heb kunnen nemen, staat de blogpost wellicht pas binnen een paar weken online. En het is NU courgettetijd! Dus zo. Je maakt de courgettelasagne zo vettig als je zelf wil, hé.

Bij lasagne denk je wellicht niet meteen aan een express-gerecht. Tomatensaus moet meestal lang pruttelen, vegetarisch of niet. Daarna moet het boeltje de oven in. In totaal duurt het al snel zo’n tweetal uur vooraleer je kan eten. Maar toen ontdekte ik een recept voor ‘quick courgette lasagne’ op BBC Good Food (intussen is het recept daar verdwenen). Een kwartiertje werk, een half uur in de oven. Zeer dankbaar recept in tijden van +25°C, wanneer ik liever in de tuin zit/lig dan in de keuken sta. Dit is mijn versie, helemaal geweldig, helemaal plantaardig.

Snelle, plantaardige courgettelasagne

voor 2 à 3 personen

Nodig

  • 2 courgettes (of 1 grote)
  • 3 teentjes look, geperst
  • naar smaak: peper en zout + chilipoeder, een pepertje en/of Pimenton de la vera
  • plantaardige lasagnevellen (zonder eieren dus, lees de verpakking!)
  • 300 ml passata
  • ongeveer 125 ml plantaardige room (uit een pakje of zelfgemaakte cashewroom)
  • oregano
  • moet niet, maar leuke extraatjes: een handje edelgistvlokken, een handje fijngehakte walnoten of pijnboompitten (of andere pitten)

Bereiding

  1. Rasp de courgette.
  2. Verhit wat olijfolie en voeg de geraspte courgette, de geperste look, eventueel het pepertje of chilipoeder en wat Pimenton de la vera toe.
  3. Stoof op een hoog vuur, roer af en toe. Zet geen deksel op de pan, zodat het vocht uit de courgette al wat verdampt.
  4. Voeg de plantaardige room na zo’n vijf minuutjes stoven toe. Laat een minuutje inkoken en haal daarna de pan van het vuur. Voeg de walnoten of pitten en de edelgistvlokken toe.
  5. Vorm nu laagjes: een dun bodempje van passata (+ olijfolie) en daarna drie keer de combo lasagnevel – courgettemengsel – 100 ml passata. Bovenop de laatste laag passata strooi je rijkelijk oregano, wat extra pitten en eventueel nog een scheutje olijfolie.
  6. Zet een halfuurtje in de oven op 180° à 200° C, afhankelijk van hoe straf je oven is. Zodra de lasagnevellen gemakkelijk doorprikbaar en de pitten goudkleurig zijn, is de lasagne klaar.

plantaardige courgettelasagne

 

* Serieus, hoe toevallig kan het zijn dat ge op dezelfde dag als vier jaar geleden beslist om dat recept te delen? Serieus!? Zotjes, toch? (trouwens, ik had het recept in een van mijn notitieschriftjes staan, dus ’t is niet dat ik het in vier jaar tijd niet meer gemaakt heb – oh nee, geen zomer is gepasseerd zonder deze courgettelasagne!)

Volgend bericht
Vorig bericht

11 reacties op “Veggie Express: courgettelasagne

  1. Die moet ik misschien binnenkort maar eens uitproberen. Er staat al courgettesoep klaar voor vanavond en volgende week draai ik er ook één in de spaghettisaus maar vermits ik wekelijks minstens één keer vegetarisch wil koken zijn zo’n receptjes erg welkom.

  2. Van zodra ik een courgette uit de moestuin van mijn ouders krijg, maak ik dit recept. Lijkt me ook kidsproof doordat de courgette geraspt is. Waar en van welk merk vind je vegan lasagnevellen?