Avocado-brownies

Avocado-brownies, yes! Helemaal plantaardig, met dadels gezoet en voor de verandering eens niet op basis van meel. Ik vind ze zo gezond dat ik er geen probleem mee heb om ze als ontbijt te eten. Helemaal niet. En brownies als tussendoortje? Ja, dat moet ook wel kunnen. Maar misschien niet té veel in een keer, want dit is wel een bommetje. Een gezonder bommetje, maar nog steeds een bommetje. BAM!

avocado-brownie

Nodig voor 4 à 6 stukjes

  • 100 g ontpitte dadels (medjool of gewone)
  • 1 (rijpe!) avocado *
  • 100 g/ml water
  • 1 el kokosolie
  • 100 g havermeel (gemalen havermout)
  • 30 g cacaopoeder
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • een snuf zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • optioneel: een handje pecannoten / cashewnoten / andere noten

 

Zo maak je het

  1. Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier of met olie en bloem. Ik gebruik mijn springvorm met diameter 15 cm. Verwarm je oven voor op 175°.
  2. Mix de eerste 4 ingrediënten tot een egale massa.
  3. Meng de andere ingrediënten behalve de noten.
  4. Voeg natte bij droge massa en roer er dan de optionele noten door.
  5. Bak 22-25 minuten in je voorverwarmde oven.
  6. Eet zeker een stukje als hij nog warm is, want dan is het nog extra smeuïg!

brownie-avocado

Het recept is een aangepaste versie van een recept van @sofievandenbrande (die dringend een eigen blog moet beginnen, heb ik haar laten weten!).

Minder (plastic) afval, hoe?

Quasi alle ingrediënten kan je gemakkelijk vinden zonder plastic verpakking, en zelfs in de gewone supermarkt en op de markt als het niet bio hoeft en je papieren verpakkingen wel aanvaardt.

  • dadels: verpakkingsvrije winkel, biowinkel of de markt
  • avocado: meestal wel met stickertje, maar gemakkelijk verkrijgbaar
  • water: uit de kraan, uiteraard
  • kokosolie: in glazen pot
  • havermout: verpakkingsvrije winkel, biowinkel, lokale molenaar of (papieren verpakking) supermarkt
  • cacaopoeder: verpakkingsvrije winkel of (papieren verpakking) supermarkt (al moet je misschien even zoeken)
  • vanillepoeder: ik kocht anderhalf jaar geleden een potje van 75 g, plastic maar herbruikbaar en het gaat dus alleszins lang mee, zelfs bij iemand die regelmatig bakt en meestal vanillepoeder gebruikt (ja, ik hou van vanillepoeder!). Je kan het natuurlijk ook vervangen door zelfgemaakt vanille-extract.
  • zout: verpakkingsvrije winkel of (papieren verpakking) supermarkt
  • bakpoeder: koop ik meestal in papieren verpakking in de supermarkt
  • noten: verpakkingsvrije winkel, (herbruikbare of papieren) bulkverpakking, de markt …

avocado-brownie-recept

* Om te testen of een avocado rijp is, trek je het steeltje eraf. Gaat het er gemakkelijk af en is het stukje dat je dan ziet groen? Dan is hij rijp. Is het (donker)bruin? Overrijpe avocado! KNIJP. ER. NIET. IN. Check ook bijvoorbeeld even deze blogpost.

16 gedachten over “Avocado-brownies”

  1. Ik had dit weekend het technische probleem dat de supermarkt enkel onrijpe avocado’s had en ik had er echt heel dringend één nodig. Ik vond dan op internet de tip om hem in zilverpapier verpakt 10 minuten in een op 100° verwarmde oven te leggen. En echt, het was aanvaardbaar!

    1. Ja, die tip heb ik ook al gelezen! De nood om het te testen is er nog nooit geweest, maar goed om te weten. Al koop ik wel nooit zilverpapier, dus hopelijk is het resultaat ook aanvaardbaar zonder zilverpapier. 🙂

  2. Ik maakte al met vanalles brownies (kikkererwten, zoete aardappel, kidneybonen, silken tofu) maar nog niet met avocado, dus deze ga ik zeker eens proberen!

    En brownies als ontbijt, dat moet zéker kunnen, vind ik! (zeker als ze zo gezond zijn als deze)

    1. Ik maal zelf mijn havermout. Dat zelf malen lukt ook met een staafmixer of zo’n hakmolentje.

      Het mixen van de dadels etc. kan wel lukken met de staafmixer als je dadels zacht genoeg zijn en/of als je ze even laat weken in (lauw) water! Of heb je een food processor? Die moet dat in principe ook aan kunnen! 🙂

      1. Haha, da’s bizar! Ofwel heb jij een veel zwakkere oven dan de mijne? Ik maakte hem al vier keer en als ik hem er 25 minuten liet instaan, vond ik hem al te droog 😀

        1. Tis volgens mij een goed hete, electrische oven. T zal wel aan de samenstelling/ingrediënten liggen. Ik haksel de haver en dadels in de hakselmolen ipv de blender, neemt t minder vocht op denk ik. En ik had een beetje kleine avocado, en heb cacaoboter gebruikt. Misschien allemaal optellende verschilletje?

          Of juist doordat t een moderne goed afgesloten oven is dat vocht er minder uit kan… heb jij een gasoven?

          1. Hm ja, dat zijn inderdaad al enkele afwijkingen van het recept 😀 Ik vermoed dat de natte ingrediënten dan niet echt een egale massa vormden (zoals op de 2e en 4e foto)? Hoe dan ook: hoera voor experimenteren – en hoera dat hij lekker was 🙂

            Hier trouwens ook een moderne oven!

          2. Oh en ik maak hem ook altijd met havervlokken, dat dan weer wel 🙂 Alhoewel dat in principe weinig verschil maakt, zeker aangezien het tot meel wordt gemalen.

  3. Ik maak hem nog steeds! Dus dank!

    Maar wel met wat méér dadels, zó dat mijn dochter m óók lekker vindt, en veel minder water, 40 ml werd nu al erg nat en na 35 min in de oven was hij echt nog erg plakkerig. Gek he, dat laatste is misschien een kwestie van smaak, ik vind het droge deel lekkerder dan het “rauwe”.

    Gisteren negeerde ik de volgorde, dat was niet slim, haha.

    1. Oh, zo leuk dat je hier nog eens op reageert, want daardoor word ik er zelf aan herinnerd om hem nog eens te maken! Véél te lang geleden! Benieuwd of hij goed zal zijn qua structuur als ik me aan dezelfde hoeveelheden als weleer houd 😉

Reageer