Recept: granolalala!

Granola, een bekakt woord voor sommigen (not my words), een geliefkoosde lekkernij voor mij. Je kan het ook cruesli noemen, want dat staat voor krokante muesli. En in feite is granola krokante muesli. En ook nog: cruesli is in feite een merknaam.

Bon, mij gelijk hoe je het noemt, lekker is het sowieso. Ik probeerde in het verleden al enkele recepten van echte keukenprinsessen. Echt lekker, stuk voor stuk. Maar tegenwoordig doe ik vooral mijn goesting. Granola, daarvoor heb je namelijk niet echt een recept nodig, in my humble opinion.
granola

De basis

  • havermout of havervlokken
  • eventueel andere granen of varianten: boekweitvlokken, quinoa(vlokken) (ongekookt en ongewassen), andere vlokken…
  • een beetje zoet: agave-, ahorn-, rijst-, maïsstroop, gelijk welke je voorkeur uitdraagt OF (appel)diksap OF honing – eventueel ook geprakte banaan en wat kokossuiker
  • een beetje vet: plantaardige olie die verhit mag worden (favoriet: kokosolie, maar ook pinda-olie)

De toevoegingen

  • NOTEN natuurlijk! Walnoten, cashewnoten, hazelnoten, amandelen, gelijk wat je wil! (in stukken of stukjes gehakt)
  • pompoenpitten
  • sesamzaad
  • zonnebloempitten
  • chiazaadjes
  • lijnzaad
  • een beetje zout
  • kaneel
  • speculooskruiden
  • cacaopoeder

Achteraf toe te voegen

  • rozijnen
  • geraspte kokos
  • gojibessen
  • dadels
  • veenbessen
  • gedroogde vijgen
  • gedroogde abrikozen
  • gedroogde banaan
  • gedroogde appel
  • chocoladedruppels


De verhouding

Vrij te kiezen naargelang je goesting.
Ik heb nog nooit twee keer dezelfde granola gemaakt tot nu toe.

Maar doe bijvoorbeeld zoiets:

  • 400 g havermout (waarvan eventueel een deel vlokken)
  • 200 g gehakte noten
  • 100 g pitten & zaden
  • 100 g gedroogd fruit (achteraf toe te voegen)
  • 4 el kokosolie
  • 8 el stroop of diksap
  • 2 tl speculooskruiden
  • een beetje zout

Hoe maken?

  • In de pan: Smelt en meng olie en stroop in de pan. Roer goed. Voeg de droge ingrediënten (behalve gedroogd fruit) toe. Roer goed zodat alles bedekt is met een nat laagje. Bak op een gemiddeld vuur en roer af en toe eens door tot de haver goudbruin is. Voeg het gedroogde fruit toe zodra het mengsel afgekoeld is.
  • In de oven: Smelt de kokosolie en meng met stroop (en geprakte banaan als je die gebruikt). Gebruik eventueel iets meer zoetmiddel dan je zou gebruiken voor de bereiding in pan. Voeg je droge ingrediënten toe en roer tot alles bedekt is met een nat laagje. Verspreid op een vel bakpapier op een bakplaat. Bak tot de haver zo bruin als gewenst is (hoe bruiner, hoe krokanter, uiteraard) en roer minstens 1 keer om. Voeg het gedroogde fruit toe zodra het mengsel afgekoeld is.

Aangezien we momenteel nog in onze bakstenen camping wonen, zonder oven, begon ik recent met de bereiding in pan. En eigenlijk is dat mijn voorkeursbereidingswijze, want oven-granola, tja, ik vergat soms dat het mengsel in de oven zat. Ahum. In de pan roer je ook automatisch wat vaker, waardoor de granola ook veel ‘losser’ is, in tegenstelling tot samengekoekte hoopjes oven-granola.

Hoe eten?

  • met (plantaardige) melk
  • met yoghurt of yofu (met een smaakje en/of vers fruit)
  • met pudding
  • als topping op (bananen)ijs
  • op een berg fruit
  • iemand nog suggesties?

Muesli, granola, is dat niet allemaal hetzelfde?

Neen. Muesli en granola of cruesli hebben dezelfde ingrediënten, maar de bereiding verschilt. Bij muesli worden de ingrediënten gedroogd in de oven, bij cruesli wordt de mengeling gebakken, waardoor het geheel veel krokanter wordt.

Wat is het verschil tussen havermout en havervlokken?

(of: tussen fijne en grove havervlokken)Havermout is fijner van structuur, want ‘geknipt’. Hierdoor is de kooktijd ook korter. In havermoutpap zorgt havermout voor een dikke pap met weinig structuur of ‘bite’. Dat vond ik vroeger lekker, tot ik eens havervlokken gebruikte. Havervlokken zorgen voor een pap met wat meer stevigheid. Voor granola kies ik havermout of havervlokken, of soms meng ik beide.

Waar koop je die ingrediënten?

Offline: in natuurwinkels of bij de betere supermarkt.
Online: bijvoorbeeld bij Pit&Pit (het vroegere Gekruid).

Oh ja, op Instagram post ik soms mijn granola-mengsels. Daar voeg ik ook meestal toe welke ingrediënten ik gebruikte. Met andere woorden: volg mij ginder voor meer granola-inspiratie!

Volgend bericht
Vorig bericht

14 reacties op “Recept: granolalala!

  1. Mmmmh zalig, dat eten wij hier ook bijna alle dagen. Die manier in de pan ga ik ook eens testen, en ik heb er ook nog nooit (kokos)olie bij gedaan. Verder is mijn enige suggesties nog: pecannoten! Met ahornsiroop, suuuuuperlekker! 😉