Recepten van de maand: juni 2013

Juni was een verschrikkelijke maand op het vlak van elektrische apparatuur.
Ik schreef het al.
Het werd nog wat erger: intussen nam ik wel afscheid van mijn laptop. Kak!
Een vervanger kon niet uitblijven, ik moet namelijk een boek schrijven.
Niet met pen en papier, neen.
De mixer werd nog niet vervangen, want ik vond nog niet de ideale vervanger.
En het geld is op.
Of zo voelt het toch.
Gelukkig heb ik wel lekker gegeten.
Eten, mijn redding.

Volwaardige maaltijden

Mexicaanse maaltijdsoep met rode bonen en quinoa is het eerste waardig-om-te-delen recept van de maand.
Niet alleen omdat soep toch altijd gemakkelijk is, ook omdat het inderdaad echt een complete maaltijd is, maar vooral omdat het gewoon een heel goe soepke was.

Afbakbroodjes belandden deze maand ook vaker dan gemiddeld in de oven.
Waarschijnlijk omdat het zomer is.
Dan zijn broodjes nog meer de max.
Als beleg probeerde ik ook eens (een variatie op) PC Ann’s Happy Chicken Salade (links dus, want rechts zijn de Smoked Bacon-stukjes, getest en goedgekeurd).
“Lekkerlekkerlekker!”, brabbelde zelfs Stefan tijdens het eten, alhoewel hij tempeh in het algemeen maar niets vindt.

En dan.
Sushi.
Megalekkere sushi.
En ik zeg nochtans nooit mega-. Of kei-.

Dit was trouwens mijn eerste sushi-ervaring: de eerste keer dat ik het maakte en zelfs de eerste keer dat ik het at.

Zonde dat ik het zo lang uitgesteld heb, want keigemakkelijk en keilekker.
De hoe-maak-je-sushi-methode vind je hier (nog eens merci dankuwel, Sarah!).

Vulling: wortel, tomaat, avocado, komkommer, pijpajuin-uit-de-pot.
Sausjes: tamari, gewone sojasaus + mirin, wasabipasta + veganaise.

Vroeger dacht ik trouwens dat sushi sowieso met rauwe vis moest. Dat het zo in de sushiwet stond.

Maar sushi betekent ‘sour-tasting’, terugslaand op de rijstazijn die de rijst doet kleven.
Ha, niks rauwe vis vandoen voor sushi!

Beginnersfoutje: veel vulling over.

De dag nadien aten we dan maar veggie fast food: broodjes met valse sossisn (de enige correcte schrijfwijze van saucissen volgens Stefan) en veel rauwe groentjes.

Ook Goed Eten hebben we gegeten: de risotto van tomaten en witte bonen lepelde ik in een ongezond snel tempo naar binnen.

Ook het restje van Stefan, want Stefan eet niet zo graag risotto.
Mij niet gelaten.
Geen foto dus, gezien dat tempo.

Ook de bonendip van Jonge Sla testte ik uit (met zongedroogde tomaten i.p.v. gegrilde paprika). Ongelooflijk zeg, hoe lekker!

Suikervrij ontbijt

Om de maand te beginnen maakte ik de ananasrepen van Chocolate Covered Katie. 
Het eerste recept van haar waarvan ik niet zo’n fan ben. 
Waarschijnlijk omdat er geen chocolade in zat.

Wat mij wél enorm smaakte: deze quinoa granola, perfect recept voor de quinoa- en granolafan in mij.

(en een foto waar ik enigszins tevreden mee ben)

De rest van de dagen at ik vooral vanilla chai ontbijtshake en havermoutpap met banaan en pindakaas. Mijn twee absoluut favoriete ontbijtrecepten. 
MAAR!
Ik mis mijn zelfgemaakte choco, mijn dadel-notenbolletjes, mijn rauwe taartjes, mijn bananenijs. 
Ik mis het dat ik bepaalde nieuwe recepten niet kan testen wegens geen stevige (staaf)mixer.
Ik at zelfs suikerrijke choco om het verdriet weg te eten.
Waardoor ik me nog slechter voelde, uiteraard.
Maar ik heb me herpakt!

IJs

De laatste week van juni leende ik de ijsmachine van een letser.

Als ik meer ietsjes (= LETS-punten) had gehad, zou ik ze nog een paar weken uitgeleend hebben.

Helaas, ik ben ietsjes-blut. Ook dat nog.

Ik maakte dus wel bijna elke dag ijs. Voor het eerst met een ijsmachine, want ik miste toch wat die romige structuur van echt roomijs. (niet dat ik nooit meer echt roomijs eet, maar toch zo min mogelijk, anders ontploft mijn maag)

Eerste ijsjes-poging: aardbeienyofu-ijs met kokos.

Ik maakte ook dit vanilla maple ijs, maar dat vond ik véél te zoet en het werd niet echt hard.
Daardoor leek het wel meer op echt roomijs.
Maar toch, pijnlijk zoet voor mij.
Ja, “pijnlijk zoet”. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou schrijven (gezien mijn fruitsnoepjesverslaving van tien-vijftien jaar geleden).
Chunky Monkey Ice Cream, met stukjes walnoten en stukjes zelfgemaakte chocolade.
Suikervrij, ideaal ontbijt dus.
Ik voegde een avocado toe. Daarom dus de groene kleur. En de extra romige structuur.
Voorlopig is dit het beste ijs dat ik ooit gegeten heb.
Ik heb geen ijsschepper. Maar brokkenijs smaakt even lekker.

Nog een ijsje op basis van aardbeien: aardbeien-kokosijs.
Niet slecht, maar ik vond de kokossmaak te sterk doorsmaken.
Stefan vond dit aardbeienijs dan weer lekkerder dan mijn zelfbedachte aardbeienyofu-ijs.
Snif.
Amandel-abrikozenijs was het ijsje van vrijdag. Verrassend veel lekkerder dan ik had voorspeld. 
Zelfs een zware kanshebber om die eerste plaats van het Chunky Monkey ijs te pakken. 
Maar de chocolade in het Chunky Monkey ijs doet het hem.

Linzen

Deze maand at ik ook wat vaker linzen. Niet één keer in de twee weken, maar elke week. Uiteindelijk doel: minstens twee keer per week. Omdat ik denk dat dat beter zou zijn. Gezonder.
In de zoektocht naar écht lekkere linzenrecepten lanceerde ik via Facebook een oproep. Wat ik kreeg, waren tips en recepten die ik allemaal al had uitgeprobeerd.
Ik ben geen linzenbeginner, zeg maar.
Linzen zijn blijkbaar gewoon niet helemaal mijn ding, was mijn voorlopige conclusie.
Tot ik deze Mediterraanse linzensalade, met olijven, zongedroogde tomaten en feta, probeerde. 
Dat was een openbaring. Linzen, niet Oosters maar Mediterraans. Want jawel, ik hou van de Mediterraanse / Italiaanse keuken. En Stefan ook.

Daarna testte ik de linzensalade uit het Avalonkookboek.

En dat was zowaar het eerste recept dat mij overtuigde dat linzen écht lekker kunnen zijn. Tien op tien en alweer een bank vooruit, dat Avalonkookboek!
Volgend bericht
Vorig bericht

9 reacties op “Recepten van de maand: juni 2013

  1. wat een yummy receptjes. Seg kan je vertellen welke ijsmachine dat was? Tegenwoordig heb je zoveel soorten, gewoon van een idee te krijgen van het systeem. Ik maar ook soms zelf ijs in de blender, qua smaak zeer goed maar qua structuur niet steeds een succes.

  2. aah nog linzen trouwens, in Turkmenistan at ik massaal veel linzensoep waarbij ze een halve citroen serveren waarvan je het sap dan vers in je soep druppelt. Linzensoep is altijd lekker maar met die citroen, écht zalig. Mocht ge toch nog iets willen proberen eh 🙂