Suikervrijheid: vegan appel crostata

Enkele kilo’s fruit hadden zich opgestapeld. Tijd voor actie! Een deel werd fruitsalade, de meest gerimpelde appels veranderden in appelmoes. En vier gladde, maar ‘niet meer vers genoeg om zo te eten’-appels waren de hoofdingrediënten van mijn versie van appel crostata.

Deze versie is:

  • met meel i.p.v. bloem (gezonder!)
  • met sojaboter i.p.v. ‘goei’ boter (beter voor mijn lactose-intolerante buikje)
  • zonder suiker (de 0,3% van de sojaboter vind ik verwaarloosbaar)
  • geschikt als ontbijt door bovenstaande punten 😉

vegan-appel-crostata

Nodig

Deeg

  • 125 g tarwemeel + 125 g speltmeel
  • 180 g sojaboter in blokjes
  • 2 el geraspte kokos
  • 4-5 el ijswater

Vulling

  • 4 appels
  • 2 el gesmolten sojaboter
  • kaneel
  • 1 à 2 el rozijnen

Afwerking

Hoe?

  1. Kneed meel, sojaboter en kokos. Voeg het ijswater eraan toe en kneed tot een bal.
  2. Leg het deeg in een afgesloten bakje in de frigo, minstens 30 minuten.
  3. Schil de appels, snij in dunne schijfjes.
  4. Knip een stuk bakpapier. Rol het deeg open op het bakpapier. De diameter moet enkele centimeters groter dan de bakvorm zijn.
  5. Leg het bakpapier/deeg in de vorm.
  6. Vul het deeg: een laagje appels, zo veel kaneel als je aankan, rozijnen, appels, nog wat kaneel, appels. Giet de gesmolten sojaboter over het geheel.
  7. Vouw de rest van het deeg naar binnen, bovenop de appels. In het midden blijft een deel appels onbedekt, hierop smeer je de confituur.
  8. Wrijf met een borsteltje het water-agavestroop-mengsel op het deeg.
  9. Bak op 180°C gedurende 45 lange minuten.
Volgend bericht
Vorig bericht

7 reacties op “Suikervrijheid: vegan appel crostata

  1. Helemaal geweldig! Ga ik uitproberen! Tarwemeel is inderdaad veel beter voor de vertering dan bloem en witmeel. en vegaboter kun je goed mee bakken. Ben benieuwd! Dank!