Nummer 20: het seitan-experiment, deel 1

Oftewel: dit geluid was het kneden van seitan. Het seitan-experiment is gestart, en voorlopig kan ik zeggen: yes, meer van dat!

Seitan, wat is dat nu weer in godsnaam?

Ik hoor het u al denken. Volgens sommigen is het “artificieel en blubberig”. Artificieel is het absoluut niet (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Quorn). In het Verre Oosten wordt seitan al eeuwen gemaakt, al lang voor de industriële revolutie haar intrede deed. Blubberig daarentegen, ja, dat wel. Of toch in ongebakken vorm.

Een vleesvervanger wil ik seitan niet noemen. Ik vind dat een lelijk woord voor zo’n oerdegelijk en traditioneel product. Idem voor tofu: in België is het misschien nog niet zo lang bekend als in het Verre Oosten, maar daarom hoef je het niet te degraderen tot een product dat vlees zou vervangen. Tofu lijkt in geen enkel opzicht op vlees. We noemen kikkererwten en bonen toch ook geen vleesvervangers omdat dat nu eenmaal hoogwaardige eiwitleveranciers zijn? Allez, ik noem het gewoon peulvruchten. En seitan is seitan, een lekker tarweproduct dat je toevallig, net als varken, koe of paard, in stukjes kan snijden, mixen, tot een balletje of worstje kan rollen mits mengeling met andere ingrediënten, enzovoort.

Tofu is gemaakt van sojabonen, seitan van tarwegluten. Tarwegluten, water, uw favoriete kruiden en tamari (of andere sojasaus, maar tamari is de lekkerste die bestaat). Ik gebruik voorlopig het recept uit De Dikke Vegetariër, met gemengde resultaten. Eerst dus nog wat experimenteren! Maar hier alvast een filmpje dat illustreert hoe vies seitan er eigenlijk uit ziet als het niet gebakken is. Maar echt waar, het uiterlijk is omgekeerd evenredig met de smaak.

“Seitan leren maken” is puntje 20 op mijn 30 voor 30-lijstje.

Volgend bericht
Vorig bericht

5 reacties op “Nummer 20: het seitan-experiment, deel 1

  1. Dat wil ik ook graag leren maken maar heb de glutenpoederleverancier hier in de buurt (Nijmegen NL) nog niet kunnen vinden. Ben er afgelopen herfst naar op zoek geweest en van de week weer verder zoeken. Wat zo'n filmpje al niet kan doen. 😉

  2. Hier wordt Seitan gulzig verorberd! Mijn kinderen zijn er dol op. Seitan Bourgouignon moet onze favoriet zijn, of gewoon een ouderwetse stoverij met pruimen. Doe daar zelfgesneden frietjes bij, een goeie kwak zelfgemaakte veganaise, geraspte knolselder met een lekkere dressing en voila, mijne lievelingsmenu staat op tafel! 😀

  3. Tof filmpke! Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit seitan heb gegeten. En het ziet er eeeeecht niet smakelijk uit! Maar ik wil het wel een kans geven, want ik geloof u dat het wél superlekker is! 😉